Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är något som har använts sen urminnes tider för att lindra kramper, avgifta kroppen och främja hälsan. Det finns böcker som beskriver hundratals användningsområden, somliga mer etablerade och välstuderade än andra. Detta är varför du förmodligen har hört talas om ”ett äpple om dagen håller doktorn borta”, vilket är något som många studier visat sig vara sant.

Vinägern tillverkas även på ett naturligt sätt genom en tvåstegsprocess, där första steget är att man fermenterar sockermolekylerna som finns i krossade äpple med hjälp av jästsvampar och omvandlar det till alkohol. Sedan tillsätter man en bakteriekultur vilket gör att alkoholen omvandlas till ättiksyra, som är huvudkomponenten i äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger i fin flaska, färska äpplen vid sidan på ett träbord

Vad kan man ha äppelcidervinäger till?

Det finns många användningsområden så som hämma skadliga bakterier, sänka blodsockret, hjälpa till med viktminskning, reglera kolesterol och förbättra hjärthälsan, förbättra matsmältningen, ge energi samt att det kan hjälpa till att bekämpa hudinfektioner.

Då det har många olika användningsområden så kan detta användas för att hjälpa en med att få ett bättre välmående. Det är därför som flera tillverkare av kosttillskott har skapat produkter som innehåller äppelcidervinäger, men även andra ingredienser såsom Gurkmeja, Ingefära och Cayenne. Det finns många goda och kända vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att öka ens välmående.

Finns det biverkningar av att ta äppelcidervinäger?

Många kosttillskott med äppelcidervinäger är gjorda på endast naturliga ingredienser och finns det inga kända biverkningar.

Men som med mycket annat naturligt kan det finnas vissa allergier som man kanske har, vilket man bör vara uppmärksam på. Om man även äter mediciner eller genomgår en medicinsk undersökning så bör man självklart kontakta en läkare om det innan man påbörjar en kur, då vissa syrligheter skulle kunna påverka upptag och metabolism av läkemedlen.