Så fungerar olika bantningspiller

Det finns olika sätt på hur ett bantningspiller fungerar och hjälper till för den som vill gå ner i vikt. Man kan säga att det finns i princip sex olika sorters verkningsmekanismer där vissa piller bara fokuserar på en och andra fungerar genom en kombination. De sex olika sätten är att de:

  • ökar fettförbränning
  • hämmar tillväxt av fettceller
  • dämpar hunger
  • avgiftar kroppen
  • absorberar fett ur maten
  • sänker matens GI-värde

Bantningspiller som ökar fettförbränningen

Fett är den vävnadstyp som de allra flesta som är överviktiga har för mycket av. Fett är också en källa till energi, vilket gör att om vi kan öka kroppens förbränning av fett kan vi lättare gå ner i vikt.

Det är såklart förutsatt att vi inte samtidigt ökar intaget av fett via maten. Chili är känd för att höja ämnesomsättningen och det finns flera produkter baserat på just chili, t.ex. Chili Burner.

Ett annat ämne som fått stor popularitet är hallonketoner som bland annat finns i det finska kosttillskottet Raspberry Ketone.

Bantningspiller som dämpar hunger

Det är när vi har en obalans mellan intag av energi och förbränning av energi som vi förändrar vår vikt. Om intaget är större än förbränningen kommer vi helt enkelt att gå upp i vikt.

Genom att dämpa hungern bör vi med andra ord lättare kunna gå ner i vikt om vi vill. Det finns bantningspiller som bidrar till dämpad hunger och sötsug.

Bantningspiller som hämmar tillväxt av fettceller

Ett steg i en viktuppgång är att fettcellerna lagrar överskottsenergi i form av fett. Om vi kan blockera lagringen eller åtminstone hämma den kan vi alltså motverka en viktuppgång och/eller underlätta en viktnedgång.

Här har det kommit flera bantningspiller som fokuserar på just denna mekanism där ingredienserna kommer från bär och frukt som mango och hallon. Hallonketoner i Raspberry Ketone är en sån produkt som blivit populär på sistone.

Bantningspiller för detox (avgiftning)

En metod som kan underlätta bantning är att göra sig av med slaggprodukter genom s.k. detox (avgiftning). Många som använder denna typ av produkter gör det mest för att må bättre och kanske inte primärt för att gå ned i vikt, även om det kan leda till att man tappar några kilon.

Biovitas ekologiska Detox innehåller flera naturliga ämnen kända för att rensa kroppen på föroreningar.

Bantningspiller som sänker GI-värdet

Glykemiskt Index (GI) är ett mått på hur snabbt kolhydrater frigörs från maten vi äter. En metod som funkar för viktnedgång är den s.k. GI-metoden där man försöker äta mat med så lågt GI som möjligt.

Ett sätt att ändra GI på maten är att inta ämnen som blockerar upptaget av kolhydrater. Gröna kaffebönor är kända för att innehålla ämnen som bidrar till sänkt GI. Ett bantningspiller baserat på dessa är Green Coffee.

Bantningspiller som absorberar fett ur maten

En del bantningspiller innehåller ämnen som suger åt sig fett. Ämnet kan inte tas upp av kroppen och med ut följer då fettet. Det enda godkända läkemedlet med denna funktion är Xenical, som sägs blockera 30% av fettupptaget.

Det innehåller den aktiva substansen Orlistat. Xenical är dock väldigt dyrt och kräver recept. Det finns flera naturläkemedel som är mer lättillgängliga. Neopuntia är ett sånt ämne som kommer från en kaktus.