CLA

CLA, eller konjugerad linolsyra, tillhör en familj av fettsyror som finns i mejeri och köttprodukter och innehåller de fördelaktiga omega-6-fettsyrorna. Det är en typ av fleromättat fett som har positiva effekter på våra hjärtan enligt AHA (American Heart Association).

konjugerad linolsyra, Rumenic Acid
Molekylär struktur på Rumenic Acis, en konjugerad linolsyra (Wikimedia Commons)

CLA är också en form av naturligt transfett och verkar inte ha liknande effekter som industriella och konstgjorda transfetter.

Vad är fördelarna med konjugerad linolsyra?

Det finns många studier om vad konjugerad linolsyra har för fördelar, och dessa studier visar att det kan hjälpa till mot typ 2-diabetes, viktminskning, hjärtproblem, kropps byggnad, immunsystemet och mycket mer.

Det är därför CLA är så efterfrågat och populärt i många kretsar och främst bland folk som önskar att minska vikten. Detta då konjugerad linolsyra är inriktad på att öka energiförbrukningen i kroppen, öka fettförbränningen samt att genom att främja känslan av fullhet (mättnad) och på så vis kan det hjälpa till på vågen.

Finns det biverkningar av att ta CLA som tillskott?

Det finns inga kända biverkningar med att ta CLA, då detta finns naturligt i många olika livsmedel och är populärt bland fitnessmodeller och idrottare vilket gör att detta kan vara optimalt.

Men som med mycket annat så bör man ta detta med en nypa salt och fast det inte är några kända biverkningar så bör man alltid rådfråga en läkare om man är gravid, ammar, äter mediciner eller genomgår en medicinsk undersökning.

Vart kan jag hitta CLA?

Som vi nämnt så finns detta naturligt i mejeri och köttprodukter, men det finns även kosttillskott och även i grönsaker så som granatäpplefrö olja, vita knapp svampar eller de flesta vegetabiliska oljor som solrosolja och safflor.