Forskolin

Forskolin är den aktiva ingrediensen i växten Coleus forskohlii, vilket tillhör mint-växtsläktet, och som vanligtvis kan finnas i tropiska regioner som Thailand och Indien.

Denna växt har använts i dessa regioner för att hjälpa till med olika medicinska områden såsom astma, matsmältning, sömnlöshet och även vissa hudsjukdomar. Men på senare tid har den även kommit som ett kosttillskott i form av pulver som sedan ges direkt eller i kapselform.

Pulver är gjort av antingen gjord på växtens rötter eller forskolinextrakt vilket är den aktiva ingrediensen som man önskar att ha. Om man därför köper en produkt som är gjord på växtens rötter så behöver man därför ta lite mer.

Coleus forskohlii
Coleus forskohlii

Är Forskolin hälsosamt?

Forskolin har studerats en längre tid, framförallt i samband med bröstsmärtor, högt blodtryck och astma. Den har därför primärt används i dessa områden, men nyare forskning har visat att det även kan bidra till andra hälsofördelar, framförallt till ens kroppssammansättning.

Detta genom att öka kroppens cAMP (Cykliskt adenosinmonofosfat) vilket är en molekyl som är känd att hjälpa till med fettförbränning. Eftersom om cAMP-nivån höjs så signalerar det till ens kropps APT (Adenosintrifosfat vilket är en form av celldelning) nivå är lågt, vilket då påbörjar använda kroppens fettreserver vilket därmed kan hjälpa till att öka fettförbränning.

Har Forskolin biverkningar?

Produkter som innehåller Forskolin är oftast gjorda på endast naturliga ingredienser vilket gör att man får i sig endast naturligt Forskolin som är säkert att konsumera.

När det däremot kommer till vad studierna visar så är det ifrån alla dom studier man har gjort gällande produkten endast ett fåtal personer som har rapporterar milda symptom av biverkningar så som:

  • Diarré
  • Huvudvärk
  • Yrsel

Då det även är något som kommer från naturen så kan det även vara allergier som kan sättas in, vilket självklart kan vara fallet för alla naturliga produkter och man bör därför vara uppmärksam på det. Sedan så bör man rådfråga en läkare om man är gravid, ammar, äter mediciner eller genomgår en medicinsk undersökning, då detta kan påverka ens fettförbränning och därmed hur ens kropp reagerar.