Guarana

Guarana utvinns av frön från klängväxten Paullinia cupana Kunth, som växer i Sydamerika och främst i Brasilien. Det är mest känt för sina uppiggande effekter, vilket kommer av frönas innehåll av koffein. Guaranafröna innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein (upp till 6%) jämfört med en kaffeböna som innehåller 1-2% koffein.

guarana
Guarana – frukt som liknar människoögon

Förutom koffein innehåller guaranafrön även teobromin och teofyllin, två ämnen som även fungerar som stimulerande för nervsystemet. Ordet guarana kommer från portugisiskan och betyder “frukt som liknar människoögon”. Detta då fröna i frukten ser ut som ögonglober vilket är varför frukten har fått detta namn.

Vad kan man använda Guarana för?

Koffein i sig är känt att ge olika effekter i kroppen, så som en uppiggande effekt, temperaturhöjande, ökad kognitiv, vätskedrivande men så finns det även studier som visar att det kan vara fettförbrännande.

Detta är varför man ser så många atleter dricka i alla fall ett par koppar kaffe varje dag, eller om man tittar på en olympisk vinnande atlet som Michael Phelps som dricker extremt mycket energidrycker.

Guarana är även något som kan användas i många andra fält, och man kan redan ha kommit i kontakt med det utan att man tänkt på det, eftersom man finner det fina pulvret från guaranafrön framförallt i drycker av olika slag så som energidrycker eller läsk. Men man kan även finna fler och fler kosttillskott eller guaranapulver att köpa för att dosera detta lite smidigare för sig själv.

Finns det några biverkningar av Guaranapulver?

Det finns inga direkta biverkningar för guarana, men då det är naturligt så kan det självklart falla under personliga allergier. Det är även så att om man är gravid, ammar, har sömnsvårigheter, äter medicin eller genomgår en medicinsk undersökning bör man alltid höra med sin läkare först innan man köper något som kan innehålla guarana.

Vart kan du köpa Guarana?

Det finns i många olika produkter och energidrycker i Europa är dom mer vanliga områden där man kan stöta på detta. Men man kan även finna pulver eller kosttillskott om man vill ha mer kontroll över mängden man får i sig, och om man inte önskar att dricka energidrycker hela tiden.